Rönkház gyártás és Rönkház építés


Cégünk mint faipari cég fő tevékenysége  a rönkház gyártás és rönkház építés és különböző méretű esztergált rönkfák gyártása. Fa megmunkálás során két alapvető eljárást különböztetünk meg a forgácsoló  és a forgácsmentes. Forgácsolás közben a megmunkálás alatt lévő fáról a felesleget (kérget,háncsot ) forgácsoló szerszámokkal forgács formájában távolítjuk el. A fa mint alapanyag minden esetben rönk formájában érkezik be hozzánk, majd a megrendeléstől függően történik az esztergált rönkfa gyártás.

Gyártunk továbbá fűrészipari fatermékeket és fűrészárut , a megrendeléstől függően építő és asztalosipari minőségben gyártjuk le .Ennek a legyártott fűrészárunak a  kisebb részét értékesítjük nagyobb részét pedig az asztalos műhelyünk dolgozza fel. Az asztalos műhelyünkbe továbbított fűrészáru azonban még nem áll készen a további feldolgozásra sok esetben magas még annak  víztartalma. A víztartalom csökkentését kétféle képen végezzük , az egyik  módja a természetes úton történő csökkentés mikor szabad levegőn szárítjuk.Ez sajnos sok időt vesz igénybe nem mindig tudjuk megvárni a megfelelő víztartalom alá csökkenést ,ezért sok esetben a mesterséges szárítást alkalmazzuk. Rendelkezünk egy kondenzációs faszárítóval amibe egyszerre 6-7 m3 leszárítandó fa alapanyag fér. Majd az így leszárított fából gyártjuk le asztalosipari megrendeléseinket ( lépcsők,korlátok,kerti bútorok ……. )

A fűrészáruk gyártása mellett a rönkház elemek gyártása is mindennapos munkafolyamat  A rönkök esztergálását egy fa esztergagéppel végzünk. Az  esztergálás leginkább a fa gyalulásához hasonlít amit marókések végzünk. A fa keménysége határozza meg ,hogy milyen késeket használunk a megmunkáláshoz.. Gond nélkül tudunk  kemény és puha fát egyaránt esztergálni. A megmunkálási fordulatszámot az átmérő függvényében kell megválasztani, mert a felületi átmérő arányosan nő a felület kerületi sebességével.Az eszterga gépünk hosszú sínpályánknak köszönhetően a standard méretek fölött is tudunk rönköt megmunkálni. Legkisebb kör átmérő amit esztergálni tudunk az a 13,3 cm , a legnagyobb pedig az 53 cm amit akár 8 m hosszban is le tudunk gyártani. Ezekből a nagy méretű rönkökből amik majd 2 m3 -esek darabonként naponta maximum 2-3 darabot tudunk méretre marni, míg egy 20 cm körátmérőjű 3 m hosszú rönkből akár 20 darabot is meg tudunk esztergálni.Nagy átmérőjű esztergált rönkfa gyártás (30-53 cm ) főleg az építőipar számára gyártjuk. Elsősorban Ők tartanak igényt extra keresztmetszetű vagy akár extra hosszú szabályos kör keresztmetszetű mart rönkökre amiknek a felületük gyalut és szálkamentes . Ezek az anyagok kalandparkok és magas kilátók nélkülözhetetlen alapanyagai. Továbbá jól hasznosíthatóak vízi létesítmények építésénél is ,ide főleg vörösfenyő alapanyagot szoktunk ajánlani mivel  rendkívüli fizikai tulajdonságokkal bír. Nagy gyantatartalmának köszönhetően az időjárás viszontagságait jól tűri , ezért gyakran használjuk kerti bútorok, rönk lépcsők ,korlátok , látszó és tartó gerendák gyártása során.

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük